Суперхраната спирулина: ползи и прием

Фитнес за начинаещи – кои упражнения са за вас
юли 22, 2023
Когато очите са жадни
юли 31, 2023
Покажи всички

Суперхраната спирулина: ползи и прием

В света на натуралните добавки, суперхраната спирулина заема водещо място заради изключителните ползи за здравето, които има. Тя е вид водорасло, което съдържа много минерали, белтъчини и витамини. Доста търсена е от хората, които целят да отслабнат по здравословен начин.

Какво трябва да знаем за синята спирулина?

Тази разновидност на спирулината се получава от цианобактерии, които са известни още като синьозелени водорасли. Името ѝ се дължи на нейния уникално син цвят, който я отличава от обичайната зелена спирулина. Този ярък нюанс се получава от наличието на натурални пигменти. 

Появата на синята спирулина в социалните мрежи допринася за нейната широка популярност в днешно време. За нея се говори навсякъде – независимо дали това е в Instagram, или в онлайн магазин, като Vitamag.

Какви са здравословните ползи от синята спирулина?

Тази био добавка е изключително здравословна по множество причини.

  • естествен източник на ценни витамини и минерали – богата е на витамини от група B, както и на важни минерали, от които магнезий, калий, желязо и калций;

  • богата на антиоксиданти – тези съединения допринасят за противовъзпалителните качества и намаляват оксидативния стрес в тялото, като по този начин се подобрява общото здравословно състояние;

  • подпомага имунната система – това е мощна съставка за имунна подкрепа, която дава възможност на тялото да се справи по-бързо с различни инфекции;

  • съдейства за процеса на отслабване – има висока хранителна стойност, но същевременно съдържа малко калории. Това я прави подходяща за хора, които се стремят да намалят теглото си по един здравословен начин;

  • повишава жизнеността и енергията – има богато съдържание на витамини, белтъчини и минерали, които са необходими за поддържането на енергийния баланс в организма. Освен това е наситена на жизненоважни аминокиселини, които подпомагат процесите на образуване на протеини и енергия. Съдържа и витамини от група В, които играят важна роля в метаболизма на хранителните вещества и производството на енергия;

  • увеличава издръжливостта при физически натоварвания – това я прави широко популярна сред активните хора и спортистите. Комбинацията от протеини, аминокиселини и витамини, които се съдържат в спирулината, помага на тялото да се възстанови по-бързо след интензивни тренировки и физически усилия;

  • подобрява фокуса и концентрацията – синята спирулина съдържа важни витамини и минерали, които са от съществено значение за правилната функция на мозъка и нервната система. Те подпомагат концентрацията, паметта и когнитивните функции. Приемът на тази добавка може да доведе до значително подобряване на психическата издръжливост и фокуса.

Това, че е наситена с хранителни вещества и енергия, я прави особено популярна за всички, които търсят естествени начини да се подобрят физически и психически. За хората с алергии, приемът на тази добавка не е препоръчителен.

Противопоказания и дневни дози

Препоръчителната дневна доза на спирулина варира между 3 и 5 грама.

Въпреки ползите, съществуват и противопоказания за приема на спирулина. Бременните жени, хората с алергии към морски водорасли или тези, които са предразположени към определени заболявания, трябва да се консултират с лекар преди да започнат приема.

Кои са начините за добавяне на спирулина към вашата ежедневна рутина?

Може да включите тази добавка във вашия хранителен режим по следните няколко начина:

  1. Смути със спирулина

Добавете 1-2 чаени лъжички от тази съставка към вашето сутрешно смути за добър енергиен старт на деня. Това е един от най-популярните начини да се насладите на естествената енергия и ценните хранителни вещества.

  1. Таблетки със спирулина

Ако предпочитате, може да приемате спирулина във формата на таблетки, като част от вашата ежедневна рутина. Това е добро и удобно решение за забързаното ежедневие, когато сте в движение и не разполагате с достатъчно време да си приготвите смути. 

  1. Употреба в кулинарията

Добра идея е да я използвате в различни ястия. По този начин ще придадете интересен цвят на салатите, супите и десертите, които обичате. При това ще се възползвате и от нейните здравословни ползи.

Трябва да знаете, че независимо от начина на прием, ползите, които ще получите от тази добавка, са многобройни. Ако решите да я включите в диетата, със сигурност ще оцените приноса за вашето добро здравословно състояние. 

Като един мощен съюзник в борбата за здравословен живот, спирулината е невероятен източник на естествена енергия и жизненост. Със своето богатство от хранителни вещества и полезни съставки, тя е идеален избор за хора, които искат да подобрят физическото и психическото си състояние.