Естествените репеленти, които ще ни спасят през лятото

Иновация за „сухи очи“
юни 15, 2023
Мозъкът: тайната на младостта
юни 29, 2023
Покажи всички

Естествените репеленти, които ще ни спасят през лятото

Всички искаме да се предпазим от комарите, кърлежите и останалите насекоми, които са не само неприятни и досадни, но и опасни. А през лятото гъмжи от тях навсякъде.

За да ни намерят, те имат различни методи. Някои използват въглеродния диоксид, който издишаме. Други се водят от аромата, топлината на тялото, вибрациите или дори цветовете, които носим.

ОЩЕ …
  • Eстествен репелент

За да станем по-малко привлекателни за насекомите, трябва да използваме аромати, които блокират техните рецептори или ги отблъскват. Можем да засадим съответните растения в градината или на балкона си, за да държим насекомите надалеч.

Има начини да се защитим от комарите, кърлежите и др. с естествени средства и лесни за намиране съставки, без да е нужно да купуваме препарати с химикали или скъпи репеленти. Най-често се използват етерични масла.

ОЩЕ …
  • Какво да похапваме, за да държим комарите далеч

Комарите мразят цитронела, босилек, лимонов евкалипт, чесън, лавандула, канела, гръцка котешка мента, мащерка, соево масло, масло от чаено дърво, мушкато, масло от нийм, коча билка (котешка трева).

За кърлежите можете да използвате кедрово масло, лимонов евкалипт, мащерка, лимонена трева, мента, цитронела, седефче, пелин, лавандула, мушкато.

Мравките и мухите не харесват мента, босилек, дафинов лист.

Осите стоят далеч от аромата на пелин, мента, мащерка, невен, евкалипт, мушкато, лимонена трева, босилек, цитронела.

Примерна рецепта:

Гераниолът, активната съставка на маслото от гераниум, е доказано ефикасен при отблъскване на голямо разнообразие вредители, включително комари, мухи, хлебарки, мравки, бълхи и кърлежи. Смесете няколко капки с вода във вашия арома дифузер и го поставете на местата, където са и насекомите. Можете също така да използвате етеричното масло, за да направите домашен репелент. Просто смесете 8-10 капки масло от гераниум със супена лъжица базово масло (например бадемово, жожоба, масло от кайсиеви ядки, масло от гроздови семена) и го нанесете върху откритите участъци от кожата, като избягвате очите, устата и носа. Тествайте първо на малък участък от кожата, за да сте сигурни, че няма да има кожно раздразнение, преди да приложите на по-големи участъци. Подходящо и за след ухапвания.

Ако нямате етерични масла подръка, можете да използвате сушени или пресни билки. Съхранявайте в хладилника за охлаждащ спрей. Накиснете по 2 супени лъжици нарязани пресни листа от мента, босилек и лавандула в 1 чаша вряла вода. Изчакайте, докато изстине. Прецедете, добавете 1 чаша хамамелис и разклатете.

Внимание!

Имайте предвид, че някои билки и масла могат да бъдат вредни или дразнещи кожата. Лимоновият евкалипт не трябва да се използва при деца под 3-годишна възраст, както и от бременни или кърмещи жени. Тествайте всеки домашен спрей за възможни алергични реакции, преди да го използвате по-щедро. Маслата могат да оцветят дрехите. Поставете етикет на вашия спрей с описание на включените в него съставки и го съхранявайте в тъмна бутилка или дръжте на тъмно, за да удължите ефективността.