Японската диета – риба и ориз

Диета със зелева супа
януари 11, 2021
В лабиринта на новото нормално
януари 19, 2021
Покажи всички

Японската диета – риба и ориз

С режима „суши“ можете да свалите 4 до 5 килограма за месец, без да се чувствате уморени. Според диетолозите японската кухня е една от най-балансираните в света. Японката е слаба и живее дълго, защото консумира 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз, 3 пъти повече зърнени продукти от европейката и американката.

Дневният й порцион е 1200 калории срещу 2400 калории за жените от другите нации. Ако се храните по японски, ще се радвате на плосък корем. Но трябва да взимате добавки с желязо и магнезий, съветват диетолозите.

Принципите на режима:

1. Оризът замества хляба. Трябва да го приготвяте на пара, без мазнина. Ще имате енергия през целия ден, дори ако спортувате интензивно.

2. Яжте в неограничени количества риба, миди, скариди, хайвер от сьомга. Тези храни дават „добри мазнини“ на организма, като намаляват холестерола. Избягвайте да ги пържите или панирате. Най-добре е да ги приготвяте на пара.

3. Доставяйте нужните протеини на организма чрез соята – на зърна, на олио, на млечни продукти – сирене тофу. Тя е идеална профилактика срещу сърдечносъдовите заболявания.

4. Изберете минерална вода, богата на калций. Пийте по 1.5 литра на ден. Приготвяйте си чая с нея.

5. Консумирайте по два плода на ден (за витамини) и кисело мляко (за калций).

Домашно меню:

Закуска – кисело мляко с нарязан плод в него.

Обяд – малка купа салата от пресни краставици и водорасли. Осем парчета суши или риба на пара, нарязана на тънки ленти.

Вечеря – голяма порция супа с юфка и омлет с гъби или „суки-яки“ – гювече с лук, зеле и ароматни треви, в което има и малки хапки говеждо месо.

Мнение на диетолога: Тази диета сваля безотказно излишните килограми, без да нарушава хранителния баланс на организма. Единственият минус е, че липсват целулоза и влакна, което може да предизвика запек..