Щитовидна жлеза – всичко, което трябва да знаем

Д-р Мария Николова: Здравословното отслабване изисква време и емпатия
януари 5, 2022
Koлko си oтслабнала!
януари 10, 2022
Покажи всички

Щитовидна жлеза – всичко, което трябва да знаем

С форма на пеперуда, щитовидната жлеза е органът, който играе ключова роля в ендокринната система на човека.

Разположена в предната част на шията, тя произвежда хормоните трийодтиронин (T3) и тироксин (T4). Тези хормони влияят на всички основни органи, процеси и системи в организма – обмяна на веществата, храносмилане, контролиране на теглото, сърдечносъдова дейност, функция на белите дробове, телесна температура, правилния растеж и развитие на мозък, коса, кожа, нокти, кости, процесите на стареене. При неправилна работа на щитовидната жлеза се наблюдават и промени в настроението и емоциите, чувство на умора и апатия, проблеми с паметта, депресия.

Статистиката говори

Жените са от пет до осем пъти по-склонни да развият проблем с щитовидната жлеза в сравнение с мъжете. Жените са чувствителни към промени с щитовидната жлеза, тъй като тя помага и за регулиране на месечния цикъл. Както хипотиреоидизмът (намалена функция на щитовидната жлеза), така и хипертиреоидизмът (повишена функция на щитовидната жлеза) може да причини болезнена или нередовна менструация и да доведе до по-трудно забременяване. Жените над 60 години са изложени на по-висок риск от развитие на проблеми с щитовидната жлеза в сравнение с другите хора, но заболяванията могат да се появят на всяка възраст. Данните сочат, че при жените над 35-годишна възраст вероятността щитовидната жлеза да развие заболяване, е с 30% по-висока.

Хипо- и хиперфункция. Симптоми

За да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза, е нужен йод, който се получава с храната. Тиреоглобулинът е белтък, който улавя йода от кръвта и чрез него синтезира хормони, които отново отделя в кръвообращението. Хормоните се синтезират под действието на ензима тиреопероксидаза. Функцията на всички ендокринни жлези се регулира от хипоталамуса и хипофизата. Един от хормоните, отделян от хипоталамуса, е тиреотропин освобождаващ хормон (TRH). Той стимулира отделянето на тиреостимулиращ хормон (TSH) от предния дял на хипофизата. Под въздействието на ТSH щитовидната жлеза произвежда трийодтиронин (T3) и тироксин (T4).

Хипотиреоидизъм (хипофункция) е недостатъчно производство на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4. Причинява забавяне на метаболизма, което води до наддаване на тегло и забавяне на сърдечния ритъм. Сред останалите симптоми са умора, отпадналост, сънливост, чувствителност към студ, нарушения в паметта, липса на концентрация, забавяне на мисловния процес, чупливи нокти и косопад, суха кожа, отоци, констипация, обилен месечен цикъл, депресия.

Хипертиреоидизъм се наблюдава, когато щитовидната жлеза е със свръхпроизводство на тироидни хормони (хиперфункция). Симптомите тук са загуба на тегло заради ускорения метаболизъм, нервност, раздразнителност и емоционална напрегнатост, треперене на ръцете, изпъкване на очните ябълки, учестен пулс, мускулна слабост и тремори, чести дефекации и диария, чувствителност към топлина, нередовен месечен цикъл или липса на цикъл, безсъние.

Кога да се изследваме?

Каквато и да е причината за изброените симптоми – все пак те могат да бъдат следствие и от други състояния, а не само от дисфункция на щитовидната жлеза, не трябва да ги пренебрегваме. Контролните изследвания в този смисъл са много важни, а имайки предвид връзката на щитовидната жлеза с всички основни системи и процеси в организма, профилактичните изследвания са жизненоважни. При поставяне на диагноза се назначава съответно лечение.

Нивата на TSH и щитовидните хормони T3 и T4 (може само TSH и T4) ще дадат представа за функцията на жлезата. Ако TSH е по-високо от нормалните стойности, вероятно FT4 ще бъде в долната граница или по-ниско от нормалните стойности. Тогава се наблюдава хипофункция на щитовидната жлеза. Ако TSH е по-ниско от нормалните стойности, а FT4 е в горна граница или над нея, може да става въпрос за хиперфункция на жлезата. При прилагане на лечение на повишена или намалена функция на жлезата, е необходимо да се следят и нивата на хормоните.

Наличие или отсъствие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза (Базедова болест и тиреоидит на Хашимото) може да се докаже чрез допълнителни изследвания на антитела – тиреопероксидазни антитела (ТРО Аb), наричат се още микрозомални антитела (МАТ), тиреоглобулинови антитела (Tg Ab, TAT) и TSH рецепторни антитела (TRAb). Тиреопероксидазните антитела (ТРО, МАТ) се позитивират при тиреоидит на Хашимото. При Базедова болест отново може да има завишени ТРО Аb (в 50% от случаите). Тиреоглобулинови антитела (Tg Ab, TAT) при тиреоидит на Хашимото се позитивират в 60% от случаите, при Базедова болест – в 30% от случаите. TSH рецепторни антитела (TRAb) се позитивират при 90% от случаите на Базедова болест.

Ехографията на щитовидна жлеза е също опция, тъй като изследването може да подскаже какво заболяване е налице. Има и един лесен ориентировъчен тест, който можете да си направите и сами у дома. Използвайте огледало, за да погледнете долната предна част на шията си, над ключиците и под ларинкса. Наклонете главата си назад, отпийте глътка вода и наблюдавайте за изпъкналости в тази област. Ако забележите издутина, се консултирайте с лекар. Може да имате възел на щитовидната жлеза или увеличена щитовидна жлеза (индикация за хипо- или хипертиреоидизъм).

Диета и начин на живот

Стресът, семейната анамнеза и други фактори допринасят за нарушенията при щитовидната жлеза. Грижата за цялостното здраве може да редуцира симптомите. Експертите препоръчват стратегии за управление на стреса и намаляване на общите възпалителни процеси в организма. Поддържането на здравословни взаимоотношения също помага на щитовидната жлеза, обратното обикновено води до хроничен стрес и тревожност. И понеже пълноценната почивка не е без значение, стремете се към 7-9 часа сън всяка нощ. За да подобрите съня, си изградете и следвайте рутина – опитайте се да си лягате по едно и също време, помислете за отпускащи ритуали, избягвайте екрани и дисплеи, кофеин и алкохол преди лягане.

Здравословната диета и редовната съобразена физическа активност са добра превантивна мярка. Диета, която може да облекчи по естествен път симптомите на хипотиреоидизъм, включва йод, селен и цинк (водорасли, риба, млечни продукти, яйца, бразилски орех, риба тон, сардини, бобови култури, безглутенови зърнени храни, миди, говеждо и пуешко месо), витамин B (грах, боб, аспержи, сусам, риба тон, млечни продукти, яйца), пробиотици, ограничаване на захарта, преработените храни и кофеина. При хипертиреоидизъм благоприятно действие имат бери плодовете (богати на антиоксиданти), кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, кейл), нетлъсто месо, витамин D и омега-3 мастни киселини, витамини А, Е, C и бета-каротин, калций, желязо и цинк; препоръчително е да се избягват храни, съдържащи йод.