Човекът зад професионалиста

Кога да потърсим детски гинеколог?
декември 21, 2021
Кой иска да живее вечно?
декември 30, 2021
Покажи всички

Човекът зад професионалиста

Д-р Бранимир Кирилов освен дългогодишен дентален специалист и един от водещите имплантолози в България, е преди всичко човек, познаващ емпатията и съпричастен с всеки, когото е срещнал по пътя си. Вярваме, че за да се доверим на специалиста, ни е нужна не само информация за професионалните му качества и постижения, но и за него като човек.

Д-р Кирилов, как оценявате за себе си 2021 г.?

В личен и професионален план годината беше много успешна. Уча се да благодаря и да съм благодарен – за всеки нов ден, за всичко, което ми се е случило. Може би най-добрата равносметка за мен е, че в комуникацията между хората най-важен е отговорът, който получаваш. Обръщам се към себе си и не търся причините в другите за това, което не харесвам, а вярвам, че решенията са в мен.

На какво ви е научил в личен план 23-годишният ви професионален стаж?

Научи ме да разделям взаимоотношенията си. В професионален план управлявам 58 души. При такъв брой хора без ясно установени правила и без точни изисквания за спазването им, включително ултимативни изисквания, когато се налага, би се стигнало до влошаване на качеството на всичко, което касае работния процес. От друга страна, този тип поведение не е работещо в семейните отношения. У дома човек трябва да е много по-разбиращ, толерантен и никога краен. Не можем да сме безкрайно разбиращи в работата, нито прекалено изискващи вкъщи. Това превключване изисква много работа със себе си. Балансът е труден, но трябва да се намери.

Какви принципи ви ръководят в комуникацията с пациентите?

По думите на Айнщайн, да правим едно и също нещо по един и същи начин и очакваме различен резултат, е голям проблем. Често задавам на пациентите си въпроса какво смятат да променят в отношението към здравето си след лечението? Когато диагностицирам проблема и извърша най-подходящото за конкретния случай лечение, идва ред и на пациента да промени навиците си, защото в противен случай не може да очаква дълготраен резултат. Консултацията при мен изисква ясно диагностициране и точен план за отстраняване на проблема. В разговора с пациента обаче, когато е необходимо да се обясни важността от промяна в начина на живот, там подходът изисква психология и комуникативни умения. Защото всички знаем, колко е трудно да работим върху навиците си.

Вие сте сред водещите български специалисти по орална хирургия и имплантология, често оперирате като гост-лекар у нас и по света за решаването на сложни и тежки случаи. Разкажете ни за последния ви случай, завършил с щастливо усмихнат пациент.

Оперирал съм на много места, това е така и често установявам, че само за няколко дни съм поставил например 44 импланта, извършил съм костна регенерация и още множество хирургични интервенции. Щастливо усмихнатите пациенти в моята работа се появяват след по-дълъг период от време. Защото, първо, се налага да минат възстановителния период от 4 до 6 месеца в зависимост от случая и чак след това се радват на крайния резултат. За повече от 23 години в областта на денталната медицина имам стотици благодарни пациенти по цял свят и това за мен е най-голямото професионално признание.

На фона на поредната година под знака на пандемична ситуация кои здравни навици трябва да станат неотлъчна част от грижата за оралното ни здраве, за да се радваме и на добро общо състояние през новата година?

Отговорът може да бъде само с една дума – превенция. Грижата за въздуха, водата, храната – всичко това е част от общата грижа за тялото ни. Важен е балансът в ежедневието ни – контрол над използването на електронните средства за комуникация, повече контакт с природата. Волята и дисциплината са качества, които трябва да възпитаваме, за да постигнем поставените цели и да се грижим правилно за себе си по пътя към този баланс. Работа върху навиците и създаването на правилни такива. Нерядко здравословните ни проблеми идват от грешни навици. Ако не открием и коригираме грешния навик, можем никога да не установим къде се крие решението на нашия проблем.

Какво си пожелавате за следващата година?

Винаги съм казвал, че човек трябва да внимава какво си пожелава. Трябва да знаем, че едно от важните неща, когато си пожелаваме нещо, е да познаваме резултата. В тази посока бих си пожелал да съумявам да планирам още по-добре действията си, опознавайки повече крайния резултат. Вярвам, че за да сме истински пълноценни, е важно да се грижим за духа и тялото си, защото те са неразривно свързани. Да бъдем по-осъзнати и да успяваме да трансферираме емоциите в трайни чувства, учейки се и давайки най-доброто от себе си във всичко, което правим.