Храната, която ни прави щастливи

Салвия за дълголетие на ума
април 30, 2019
Пролетен детокс по рецепта на звездите
май 6, 2019
Покажи всички

Храната, която ни прави щастливи

Храната е определяща не само за здравословното ни състояние, но и за емоционалното. Според учените хранителните съставки са в основата на нашето настроение. От това, което е на масата ни, зависи дали усмивката ще е на лицето ни или ще се борим с унилост и лошо настроение. Нутриционистът Карен Съливан съветва на какви продукти и храни да наблегнем, за да се чувстваме по-щастливи.

Заложете на протеините, защото аминокиселините имат ключов фактор за повдигане на настроението – те повишават производството на серотонин, който е хормонът, контролиращ настроението и апетита. Всякакъв вид месо и риба съдържат високи количества на протеин. Съдържат и аминокиселината триптофан, която помага за пълноценния ни сън.

Включете рибата в менюто си заради Омега-3. Особено богати в това отношение са сьомга, треска и херинга. Колкото повече Омега-3 имате в кръвта си, толкова по-голямо е количеството на серотонин и съответно толкова по-щастливи ще бъдете. Не бива да изключвате от менюто си и скумрията, защото проучвания са доказали, че има значителни свойства на антидепресант, възстановява усещането за спокойствие и баланс, повишава енергията.

Всички витамини от група В са много важни както за здравето и имунната ви система, така и за настроението, защото регулират нервната система и контролират производството и баланса на хормоните на щастието. Затова яжте повече банани, авокадо, пилешко, зърнени продукти, листни зеленчуци.