Танците като бърза помощ за душата

Нахранете лицето си
септември 3, 2021
Храни за добро настроение
септември 14, 2021
Покажи всички

Танците като бърза помощ за душата

Откакто мога да се движа – разказва Радина Коцева, създателка на танцово-медитативната практика „Отвъд ограниченията“ в градското пространство за медитации Rhythm Space, – танцувам и знам, че ще го правя цял живот. През 2010–2011 г. минах през много тежък период и в личен план. Това пренареди живота ми. Осъзнах, че рекламната агенция, в която работех, не е моето място.

Липсата на работно време, работата по всяко време, убийствените срокове, според които трябва да си свършил всичко за вчера, ме побъркваха и смазваха. Бях се превърнала в ходеща глава, пълна с чужди мечти, които осъществявах, чужди идеи, които изпълнявах, вършех чужда работа. Нищо не беше мое.

И усетих, че имам нужда да се свържа с тялото си. Слава Богу, бях добре платена и имах възможност да отделя две години от живота си, в които да не работя и да пътувам. Ходих в Индия, Америка. Усещах, че наближава време за промяна. Все едно нещо бълбукаше в мен и се готвеше да обърне посоката, макар външно да не се случваше нищо. След първата ми медитация в Индия благодарих на Господ, че ми праща нещо, което толкова резонира и събужда тялото ми, толкова е мое и толкова ме храни. Години се обучавах за шаманска енергийна терапия. След това правих рейки мастер. И паралелно създадох Rhythm Space като място, където да има бърза помощ за душата. Представях си го като медитативна среда, в която да можеш да се отпуснеш с различни видове медитации. И сега в Rhythm Space има сутрешна йога, дао йога за жени, таи дзи, констелации и цялата гама неща – шаманско пътуване, шамански дух, лечение на шок и травма, регресия, терапия на аурата и арт терапия.

Какво се случва по време на танцовата медитация

Когато се съберем в залата, всеки споделя с каква емоция идва днес и я кани в танца си. Може да е гняв, страх, любов, физическа болка. И аз усещам спрямо общото поле откъде да започнем. Първо, правя загряване на жизнената енергия, в което ползвам различни техники – шамански дъх, дишане в конкретна чакра или шаманско изтръскване като работа с тялото.

Понякога започваме със свързване със земята, ако присъстват повече жени и има нужда да се заземят. Понякога работя за сърцето, като подгрявам или с мантра, или с дишане, или с телесно ориентирана техника, взаимствана от Ошо медитациите, за да мога да задвижа жизнената енергия. И когато тялото се подготви, започваме танца. В него минавам през женската, мъжката и детската енергия, защото вярвам, че за да сме цялостни и завършени, всеки трябва да ги събере в едно. Чрез танца можеш да влезеш хармонично във всяка от тях, да я преживееш, да се свържеш с този аспект в себе си. Комбинацията от звуците, движенията и дишането помагат да се освободим от филмите, които се прожектират в ума ни, от плановете, мислите за това какво ни се е случило през деня или какво предстои, и да се фокусираме върху тялото и лечението.

Практика

Хората често имат нагласа, че за да започнат да танцуват, трябва да има причина – да са на парти, на сватба, на рожден ден. Целта на танцовата медитация е да се отпуснат и да бъдат спонтанни, да се освободят от обусловеностите, които носят заради връзките си с определена среда, неща, хора. Най-лесният път към това е да се движим с днешното. Усещаме къде сме в момента. Дълбоко вярвам, че всеки от нас е на точното си място. В живота няма грешно движение. Всеки импулс за движение в танца е правилен. И няма нужда да се цензурираме, защото в залата няма кой да ни оценява, стига ние самите да не се сравняваме с другите и да го правим. В танца може да бъде поканено всичко, което ни тревожи – физическа болка, емоционална.

Ако изпитваме любопитство, нетърпение и радост, и те могат да бъдат максимално изживени, позволени и разтворени в дъха и в движението. Практиката е подобна на урок по живеене, защото и в нея подобно на живота няма сигурност. В него често се вкопчваме в това, което имаме, и се страхуваме от онова, което предстои, което ни пречи да участваме в потока на изобилие във Вселената, а това води до блокиране на жизнената ни енергия и до застой. Смисълът на танцовата медитация е именно да се отпуснеш в танца с Непознатото, без да се опитваш да избягаш от него. Тя помага да балансираме емоциите си и да се свържем дълбоко с тялото, освобождава сакралното душевно пространство у човека за творческо изразяване и осъзнаване на личната му мисия и, не на последно място, повишава физическата гъвкавост и издръжливост.