Растенията, които наистина прочистват въздуха

Италианците знаят защо
юли 19, 2018
Защо трябва да готвим със зехтин
април 3, 2019
Покажи всички

Растенията, които наистина прочистват въздуха

„Дишай спокойно“, казваме всеки ден – на себе си, на хората около нас. Оказва се обаче, че това невинаги е лесна задача, тъй като въздухът около нас е много замърсен. Нещо повече – проучванията сочат, че въздухът у дома е далеч по-мръсен и вреден от този навън.

Вкъщи живеем с химикали от почистващи препарати, такива, които се слагат по мебелите, за да редуцират огъня, при случай на пожар, дори и летливи органични съединения (ЛОС), намиращи се в картините, които красят стените ни.

Научните изследвания на Американската агенция за опазване на околната среда доказват, че въздухът в апартаментите ни е много по-замърсен, отколкото външният – дори и в най- големите индустриални градове! Добрата новина е, че съществува решение на този проблем, което много ще ви хареса. Има стайни растения, които могат да почистват въздуха, стига просто да се сдобиете с тях. Ето кои са те:

Каучуково дръвче (Rubber Tree)

Независимо дали ще си вземете класическо зелено каучуково дръвче, или такова с тъмни листа, то ще произведе много големи количества кислород (доста повече от други растения!) и ще се отърве от вредното химическо съединение формалдехид, което се намира в строителните материали и е навсякъде около нас.

Аглонема

Те обичат всякакъв вид осветление и се наричат „китайски вечнозелени растения“. Те се борят както с формалдехида, така и с бензола.

Нефролепис (Kimberly Queen Ferns)

Това красиво растение филтрира ксилена и във въздуха. То е много издръжливо и се развива бързо. Стои чудесно както в нормални саксии, така и във висящи такива.

Сансевиера

Сансевиерата е щастлива на каквато и светлина да я сложите. Лесна е за поддръжка и докато живее в дома ви, ще го пречиства от ксилена, формалдехида и трихлоретилен, който се съдържа в боите, лепилата, лаковете и много други предмети, които ползваме ежедневно.

Дяволски бръшлян (Golden Pothos)

Той може да се постави на рафт, висяща саксия или на земята. Не е капризно растение, но светлината е добра за листенцата му. Той абсорбира токсините от въздуха, които се отделят от мебелите.

Драцена

Освен, че подобно на другите растения драцената отстранява бензола, формалдехида, ксилена и трихлоретилена, тя ще подобри концентрацията и паметта ви!

ОЩЕ …
  • Тайната градина – нека да е дива, нека е красива
  • Да пренесем гората вкъщи!
  • Скулптури от цветя