Накратко за пролетните алергии

8 причини защо се чувстваме уморени през цялото време
април 9, 2022
Вълшебната билка, която малко познаваме
април 17, 2022
Покажи всички

Накратко за пролетните алергии

Обичаме пролетта, но освен хубаво време и уханни цветя тя носи със себе си и алергии.

Причини

Най-големият провокатор на пролетната алергия е цветният прашец (полени). Цъфтящите дървета, пролетните цветя и плевелите освобождават тези малки зрънца във въздуха, за да опрашат други растения. Когато попаднат в носа на някого, който е алергичен, те разрушават защитните сили на организма.

Имунната система погрешно вижда прашеца като опасност и произвежда антитела, които атакуват алергените. Това води до освобождаването в кръвта на химикали, наречени хистамини. Хистамините предизвикват хрема, сърбеж в очите, както и някои други симптоми като болки в гърлото, кихане, кашлица, обриви по кожата, отпадналост, главоболие.

Примери за дървета, които може да предизвикат алергии, са елша, бук, кедър, кипарис, бряст, хвойна, клен, черница, дъб, бор, топола, явор, върба. Поленът може да пътува километри, така че не става въпрос само за растенията във вашия квартал. Количеството на полените обикновено е особено високо във ветровити дни. Дъждовните дни, от друга страна, отмиват алергените.

Поленът не е единственият задействащ фактор за сезона. С пролетните дъждове има повече растеж на мухъл във и извън домовете. А пролетното почистване раздвижва праховите акари вкъщи.

Поставяне на диагноза

Mоже да бъде направен кожен тест, който включва или убождане на повърхността на кожата с малко количество алерген, или инжектиране на малка проба от разреден алерген под кожата на ръката или гърба. Ако сте алергични към веществото, ще се образува малка червена подутина. Може да се приложи и кръвен тест.

Лечение

Антихистамините облекчават кихането, хремата и сърбежа, като намаляват количеството хистамин в тялото ви. Деконгестантите свиват кръвоносните съдове в носните проходи, за да облекчат запушването и отока. Деконгестантите в спрей за нос облекчават запушването и могат да изчистят запушените назални проходи по-бързо от пероралните деконгестанти без някои от страничните им ефекти.

Стероидните назални спрейове облекчават възпалението и са предпочитаното първоначално лечение. Капките за очи облекчават сърбежа и сълзенето. Добре е първо да говорите с вашия лекар, за да сте сигурни, че сте избрали правилното лекарство. Някои антихистамини предизвикват сънливост, така че внимавайте, ако ги приемате през деня.

Натурални средства

За носа се препоръчва комбинация от топла вода, около четвърт чаена лъжичка сол и четвърт чаена лъжичка сода за хляб, за да се изчисти слузта и да се отворят синусите. Използвайте дестилирана, стерилна или преварена вода, за да приготвите разтвора. Промивките се правят с душ бутилка или с каничка, предназначена за това.

Лютичето е билка, която има потенциал за облекчаване симптомите на сезонна алергия. Според някои проучвания екстрактът, наречен Ze 339, действа толкова добре, колкото и някои антихистамини.

Кверцетинът е хранително вещество, което се съдържа в лука, ябълките и черния чай. В изследвания е установено, че блокира освобождаването на хистамини.

Консултирайте се с лекар, преди да започнете какъвто и да е билков продукт. Някои могат да причинят странични ефекти или да реагират с лекарствата, които приемате.

Полезни съвети

Опитайте се да останете на закрито, когато количеството на полените е повишено. Това става обикновено сутрин.

Дръжте вратите и прозорците затворени през пролетните месеци. Пречиствател за въздух също може да помогне.

Почиствайте често въздушните филтри в дома си. Почистете рафтовете за книги, вентилационните отвори и други места, където може да се събира прашец.

Измивайте косата си, след като сте били навън, защото алергенът може да се събира там.

Почиствайте с прахосмукачка два пъти седмично. Носете маска, защото прахосмукачката може да изхвърли прашец, мухъл и прах, които са били уловени в килимите.