Можем ли да отслабваме, без да гладуваме?

Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си
май 14, 2019
Вземете мерки срещу вагиналната сухота
юни 4, 2019
Покажи всички

Можем ли да отслабваме, без да гладуваме?

Учените от различни научни институти отдавна си задават въпроса дали е възможно да има допълнителен начин да отслабваме или поне да поддържаме теглото си извън класическия, при който изгаряме повече калории, отколкото приемаме. Стигат до заключението, че това е термогенезата, чрез която се впряга в действие силата на кафявата мазнина. Мазнините в организма се разделят основно на два вида – бяла и кафява. И докато от бялата искаме да се отървем на всяка цена, то кафявата е тази, която може да ни помогне да го направим. Оказва се, че кафявата мазнина има капацитета да накара организма да гори мазнини с невероятно темпо и е налична в телата на всеки от нас. Проблемът е, че обикновено тя стои неактивна и не се използва по никакъв начин.

Надя Петрова

След години изследвания и тестове научната общност стига до заключението, че има един начин да накараме кафявата мазнина да се задейства и да ни помогне да слабеем – чрез процес, наречен термогенеза, при който с помощта на сложни биохимични процеси и намесата на UCP-1 (термогенин, вид протеин) тялото ни започва да генерира топлина, използвайки наличното гориво в мастните клетки.

Трите научно доказани начина да впрегнем в действие кафявата мазнина и да слабеем са охлаждане, движение и храна.
Термогенеза чрез охлаждане. Както знаем, топлинната енергия е жизненоважна за всеки топлокръвен бозайник, включително и за хората, като организмът постоянно поддържа средна температура на тялото от 36.6 градуса Целзий. Когато се намира в по-студена среда, тялото компенсира разликата в градусите, за да поддържа нормална телесна температура и го прави, изгаряйки енергия, за да се стопли. За да се случва този процес безпроблемно, се задейства кафявата мазнина, като гори енергията, складирана в мастните клетки.

Термогенеза чрез движение е вторият метод, като тук отново ключът е генерирането на топлина. Това означава, че говорим за тренировка, която ще накара тялото да загрее, а не всяка тренировка. Добър пример е плуването в по-студена вода, което комбинира и двете – термогенеза чрез охлаждане и чрез движение. Визията на олимпийския шампион по плуване Майкъл Фелпс, който приема по 8000 калории на ден, е нагледният пример за термогенеза в действие.
Термогенеза чрез храна е най-противоречивият начин, но както се убедих лично, лекторите в Мадрид са проявили достатъчно упоритост, за да докажат, че термогенеза чрез храна е напълно възможна. На конгреса по клинично хранене и метаболизъм те споделиха различните храни и режими на хранене, които могат да помогнат за отслабване без строга диета. И те са, като добавяме редовно към менюто си една или няколко от следните съставки:

– capsaicin – наличен в лютите чушки в големи количества, в нормалните чушки и джинджифила – в по-малки;
– ресвератрол – люспите на гроздето,
вино, нар;
– куркумин – извлек от куркума;
– piperine – извлек от черен пипер;
– gingerol – извлек от джинджифил;
– EGCG – вид полифенол, наличен в черния, зеления и олонг чай в големи количества, и в орехите, лешниците и шамфъстъка в малки;
– EPA – омега 3 – рибено масло, черен дроб от треска;
– витамин А – черен дроб от треска;
– черен шоколад, чесън, лук.

В категорията влизат и ферментиралите зеленчуци (например кисело зеле, кимчи), горчивки и т.н. Критериите при храните са лесни – колкото по-люто, по-кисело или по-горчиво ядем, толкова по-силно изявен ефект на термогенеза можем да очакваме.

Термогенезата определено не е панацея в отслабването, но е нова област, която заслужава внимание. Ако всеки добави към всекидневното си меню някои от храните, които съдържат споменатите съставки, движи се повече и се охлажда от време на време, това определено няма да му навреди, особено ако приложи комбиниран подход.