Лятото на един щастлив стомах

Колко чаши кафе можем да пием на ден?
юни 19, 2019
Какви витамини ни трябват през лятото?
юни 28, 2019
Покажи всички

Лятото на един щастлив стомах

Проблеми с храносмилането могат да превърнат ваканцията от удоволствие в мъка. Как да ги избегнем – за съвет се обърнахме към хранителния терапевт д-р Георги Гайдурков.

В Рим бъди като римляните

В чужбина е най-добре да се придържаме към местните кухни, защото са най-добре пригодени за съответния климат. Кухните в горещия климат например използват широк спектър от подправки, които действат като природни антисептици. Ако не ползваме тези подправки, рискуваме да стане както… с ешерихия коли. Няма източна гозба например без джинджифил. Той действа като естествен антибиотик, коригира чревната флора, убива вирусни микроби.

Деликатен въпрос

При топъл климат, особено в тропиците, задължително трябва да има изхождане 2 пъти на ден. За мнозина това е чисто емоционален проблем, особено при дамите. Някои хора по цяла седмица не отиват до тоалетна, което е пагубно. Започва процес на гниене, задържат се микроби и отрови. Все едно през лятото да забравим тенджера на масата.

Отряд за бързо реагиране

За детоксикиране можем да си направим крем от 1-2 супени лъжици пшенични трици, разбъркани в кисело мляко или йогурт. По желание можем да добавим чубрица, кимион, копър, дори щипка джинджифил – те са много добри антисептици. Можем да хапваме крема преди, след и между храненията. Действа като метла, която обира излишните мазнини и регулира чревната флора. За успокояване на раздразнен стомах препоръчвам тинктура от мента, има я във всяка аптека. Във водна чаша капнете 10-20-30 капки. Действа антисептично и коригира чревната флора. В ресторанта срещу раздразване на стомаха можем да поискаме да ни донесат малко джоджен, копър или босилек.

На плажа

Пийте фрешове в неограничени количества. Те съдържат структурирана, жива вода и затова дори са по-добри от приема на много вода. Нека да имаме и плодови, и зеленчукови фрешове, без да ги смесваме, да е плод с плод и зеленчук със зеленчук. Особено полезно е, ако са от една група – грейпфрут с портокал. Може да бъдат и като шейк, с частици плод. Фрешовете съдържат баластни вещества, целулоза, така че гликемичният им индекс не е висок, не вдигат рязко кръвната захар. От тях не се пълнее.
Един сладолед на ден сигурно няма да е фатален, но от повече в горещината ще ни стане тежко, това са калории. Все едно в топлината да наливаме топлина!

В самолета

Когато пътуваме, нямаме особен разход на енергия и съответно ни трябва много малък калориен внос. Моят съвет е да хапнем малка тип гурме порция. Каквато и храна да ни предложат, ако изядем малко, организмът ще я приеме добре. Ако сокът не може да бъде фреш, поне да е натурален. Еспресото е по-добрият вариант от нес. По-добре да пием билковата отвара, каквато е еспресото, отколкото химически екстракт от кафе.

В колата

Основна грешка е да се пътува „на сухоежбина“. Солетите и чипсът дават само излишни калории, а имат високо натриево съдържание. В резултат се задържа вода, получава се дехидратация – изсушават се клетките. Сандвич със салам също е лош вариант – отново заради солта. По-добре да ядем плодове, дори по-плътни, като бананите. Можем да си вземем ядки, сушени плодове, които са калорични, но тези калории не плашат. Защото плодът съдържа цялостен биохимичен блок – витамини, минерали, микроелементи, а не изолирана захар, която е химическо вещество. Подсладените течности вдигат рязко кръвната захар, получава се изстрелване на много инсулин, после захарта пада рязко и ние отново изпитваме глад.

Ин-ян

Според древнокитайската медицина храните през лятото трябва да са преобладаващо охлаждащи – ин. Такива са суровите растителни храни. Можем да си позволим и месо, но не повече от 10-12%. Можем да допълваме със семена, в т. ч. сурови ядки, със зърнени и бобови култури. Ако ни се пие течност, нека да бъде изворна вода или по-слабо минерална. Не е желателно да приемаме течности по време на хранене – разреждат стомашните сокове.