Колко чаши кафе можем да пием на ден?

Суперхраната на лятото
юни 17, 2019
Лятото на един щастлив стомах
юни 20, 2019
Покажи всички

Колко чаши кафе можем да пием на ден?

Вечният въпрос за всички любители на кафето е с колко чаши на ден трябва да се ограничат. Истината е, че кафето е една от най-противоречивите напитки. За него се пише непрестанно ту за ползи, ту за вреди. Почти всеки консуматор на кафе е категоричен, че се старае да ограничава чашите от ароматната напитка до определен брой. Но има ли всичко това смисъл?

За онези, които не могат да живеят без доза кофеин на няколко часа, имаме добра новина. Британската кардиологична фондация (British Heart Foundation) публикува своето проучване, което сочи, че кафето не вреди на артериите и сърцето, ако приемате „скромните“ 25 чаши на ден.

Не, тази впечатляваща цифра не е грешка! В изследването участват 8412 души, които са разделени на три групи. Първата група била от хора, които пият по-малко от цяла чаша кафе на ден. Втората – които пият между две и три кафета на ден, а в третата група попадат онези, които пият повече от три чаши на ден, като сред тях имало и такива, които приемали до 25 кафета на ден.

Резултатите от проучването показват, че хората, които си позволяват да изпият 25 чаши кафе на ден не са по-предразположени от останалите към свиване на артериите. Всеки участник бива подложен на ядрено-магнитен резонанс и на инфрачервен тест на пулсовите вълни. Резултатите останали валидни, дори след като се вземат предвид фактори като тютюнопушенето, възрастта и теглото.

Това, разбира се, не означава, че от утре трябва да започнете да изпивате по 25 чаши на ден. Но поне можете да се отървете от гузната съвест, когато сте си позволили повече от три чаши.