Кои храни засилват тревожността

Спортът забавя процеса на стареене
май 14, 2021
Напитки за детокс – лимон, алое, джинджифил и още…
май 27, 2021
Покажи всички

Кои храни засилват тревожността

Откъдето и да го погледнем, съвременният живот е пълен със стрес. За съжаление е трудно да се отървем напълно от него, но сме способни да не „наливаме масло в огъня“, когато сме по-напрегнати. Правилното хранене, медитацията, спортът – всички те помагат много, за да намалите нивата на стрес. Разбира се, не можете да откриете ултимативното лекарство в храните, но експертите доказват, че както някои храни ви карат да де чувствате по-добре, така някои правят тъкмо обратното и засилват тревожността. Ето кои са те.

Захар

Обикновено, когато сме подложени на много стрес, първата ни реакция е да посегнем към нещо сладко. Това е напълно естествено – захарните храни стимулират производството на хормона на радостта – серотонин – а точно в този момент се нуждаете именно от това. Експертите обаче съветват да не се изкушавате с десертите, тъй като рафинираната захар предизвиква рязък скок в кръвната глюкоза. Когато ядете храни с висок гликемичен индекс, а десертите са с много висок такъв, винаги след рязкото покачване на глюкозата в кръвта, следва и рязък спад. А това ще ви изцеди напълно, ще ви накара да се чувствате уморени, а при някои хора се стига дори до припадъци и повръщане. Плодовете и натуралното какао са по-добри алтернативи на шоколадовия кекс, който е хванал окото ви. Плодовата захар винаги е по-добър избор от рафинираната. Тя може да ви осигури нужната доза серотонин, без да има толкова резки скокове в кръвната захар.

Сол

Излишъкът на натрий в организма предизвиква не само повишаване на кръвното налягане, а и остра стресова реакция. В тези моменти обикновено искаме да нападнем пакет чипс или някой друг полуфабрикат. Грешен ход! Това няма да ви накара да се чувствате по-добре, а тъкмо обратното, заради твърде многото сол в тези продукти. Ако желанието ви да хапнете нещо е неконтролируемо, посегнете към ядките или салата с полезни зеленчуци. Тези храни са богати на диетични фибри, витамини и минерали, които не само ще задоволят глада, но и ще подобрят значително цялостното ви състояние.

Кофеин

За кофеина се пише много – както за ползите му, така и за вредите му. И двете страни имат право. Кофеинът има много предимства и в ограничени количества е доста полезен за организма. Но, когато сте подложени на силен стрес, е по-добре да го избягвате. Факт е, че кофеинът стимулира работата на сърцето, повишавайки кръвното налягане. А това стимулира и нервната система.

В случай на много стресов ден, нервната система трябва да бъде успокоена, а не обратното. Затова, вместо чаша кафе, в този момент си пригответе билков чай. Той е приятен на вкус, здравословен и успокоява нервите.

 
 
View this post on Instagram

A post shared by EVA magazine (@eva_magazine)