Кои пълнозърнести храни са задължителни в режима ни на хранене

Как да облекчим махмурлука
декември 31, 2019
(Съмнителни) wellness приятели
януари 9, 2020
Покажи всички

Кои пълнозърнести храни са задължителни в режима ни на хранене

Въглехидрати… Когато чуем тази дума, веднага я асоциираме с нещо вредно и „строго забранено“ за здравословната диета. Но не трябва да свързваме въглехидратите само с шоколада, сладките изкушения и газираните напитки, с които наистина трябва да внимаваме.

Всъщност бавните въглехидрати са не просто полезни, а наистина необходими на организма, за да функционира правилно. По време на празниците всички си похапваме малко повече, позволяваме си неща, които обикновено избягваме и няма нищо лошо да „съгрешим“ малко. Но ние искаме да извадим наяве онези полезни и задължителни за менюто ни въглехидрати, към които можем да се придържаме в празничния месец, за да можем все пак да поддържаме фигурата и здравето си на ниво.

Пълнозърнестите храни са един от най-важните източници на здравословните въглехидрати. Те са много питателни и могат да ви дадат енергия за целия ден. Имат благоприятен ефект върху процеса на храносмилане и дори предотвратяват някои стомашно-чревни заболявания. Ето списък с пълнозърнестите храни, които трябва да намират място на масата ви.

Кафяв ориз

Много хора се питат каква е разликата между обикновения бял ориз и кафявия такъв. В процеса на производство, белият ориз се почиства не просто от своята тъмна обвивка, както се смята. Около 75% от всичките му хранителни вещества – фосфор, магнезий, витамини от група В, антиоксиданти – също биват унищожени по време на обработката му. В кафявия ориз всичко това е запазено, а и вкусът му е по-приятен. Затова се спирайте на него, или пък на червения или черен ориз.

Пшеница

Любимите ви тестени изделия, от които се ограничавате, не са забранени, ако са направени от пълнозърнесто брашно. Освен витамини и минерали, пълнозърнестите зърна са с високо съдържание на фибри, което ги прави просто незаменими по отношение на храносмилането. Винаги четете внимателно състава на продуктите, които купувате от магазина. Тъй като пълнозърнестите храни са модерни в момента, почти върху всеки пакет може да намерите по нещо за съдържанието им в продукта, но това е невинаги вярно.

Ръж

Ръжта е най-питателната от всички зърнени култури. Повече макро и микроелементи няма да откриете никъде другаде. Зърната от ръж съдържат четири пъти повече фибри от пшеницата, а стандартната порция ви осигурява половината от необходимия прием на желязо за деня. Единственият негативен фактор е, че е изключително трудно да се намери истински ръжен хляб.

Елда

Елдата е перфектният продукт за хората с непоносимост към глутен. Зърната от елда са важни източници на магнезий и манган, които допринасят за нормализирането на нервната система.

Булгур

С булгура можете да замените ориза, а и да разнообразите малко менюто си. В него има впечатляващи количества желязо и магнезий. Булгурът е също източник на фибри и растителни протеини.

Киноа

Технически тук говорим за семена, а не за зърна, но киноата съдържа повече протеини от всяка друга зърнена култура. Освен това тези семена са богати на омега-3 мастни киселини, което ги прави задължителни особено в менюто на вегетарианците.