Карамфилът – ароматен антиоксидант

Гуинет Полтроу споделя своите златни правила за перфектна фигура
януари 11, 2020
Барт Пронк – 19 секунди в ледена вана
февруари 8, 2020
Покажи всички

Карамфилът – ароматен антиоксидант

Толкова рядко използваме подправката карамфил, че едва ли са ни познати полезните й свойства. Тя е призната като лечебно средство в древната медицина на Индия и Китай много преди съвременната наука да докаже, че е суперхрана и мощен антиоксидант. Карамфилът не само се бори с оксидативния стрес на клетките, но притежава и антибактериални и антивирусни свойства. Може да се използва при настинки и вируси.

ОЩЕ …
  • Супербилка от арктическите ширини
  • Кестенът – новата стара суперхрана
  • Топ 3 имуностимуланти
  • Арония – храна и лекарство

Добре е да купувате карамфила на цели пъпки, тъй като когато е в прахообразно състояние карамфилът бързо губи полезните си съставки. Той успешно неутрализира афлатоксините, които застрашават черния дроб. Тези микотоксини понякога могат да бъдат открити в храни, които често употребяваме, като кафе, чай, фъстъци, фъстъчено масло и дори черен пипер, поради зараждането на плесен върху тях.

Карамфилът е подходящ за болните от диабет, тъй като помага за контролиране нивата на кръвната захар и на инсулина. Изключително богат е на манган, който е жизненоважен за метаболизма на тялото. Подпомага храносмилането и дискомфорта от подутия стомах, ето защо се препоръчва чай от карамфил след обилно хранене. За да го приготвите счукайте няколко пъпки, накиснете ги в гореща (но не вряща) вода и оставете да преседят 8-10 мин.