Как да се грижим за себе си според възрастта

Естествените антидепресанти, които борят тревожността
ноември 7, 2021
Нежната страна на маслата
ноември 17, 2021
Покажи всички

Как да се грижим за себе си според възрастта

Със сигурност няма да ви изненадам, като отново споделя, че съм привърженик на персонализирания подход в грижата за себе си. И когато казвам персонализиран, имам предвид не само кои храни са подходящи за нас според собственото ни ДНК, заболяванията и симптомите, които имаме, хранителните непоносимости, резултатите, които искаме да постигнем, нивото ни на физическа активност и т.н., а включвам и един често пренебрегван все още фактор – възрастта.

Всеки, който отглежда дете, знае, че има специфики при захранването му, но малко от нас си дават сметка, че възрастните също сме специални и имаме определени нужди, които се променят с годините. Затова ще споделя какво научих по темата за грижата за себе си според възрастта. Тя е особено важна, ако искаме да се чувстваме добре и да сме здрави, колкото е възможно по-дълго.

Визуализацията в таблицата помага за разбирането на подробните обяснения по-долу.

Килограмите

Лошата новина е, че няма как да запазим теглото си непроменено с годините, ако не адаптираме навиците си. Ако на 40 г. се грижим за себе си, както когато сме били на 20 – би било нормално да сме със 7-8-10 кг отгоре. Това включва хранене, движение и всичко останало. Затова, ако искаме на 40 да изглеждаме като на 20, ще се наложи да променим нещо.

Личното ми мнение е, че ние, жените, изглеждаме малко по-добре с няколко килограма отгоре над 35. Най-малкото лицето е по-опънато, бръчките не са толкова видими, бюстът е по-голям. Това не са лоши промени и, честно казано, аз нямам нищо против да съм с няколко килограма повече от теглото си на 20 и се чувствам прекрасно така.
От здравословна гледна точка също има изследвания, които показват, че хората, които следват естествените цикли на възрастта си и с годините качват по малко килограми, са по-здрави от другите и живеят по-дълго. Като под „другите“ се има предвид прекалено слабите за възрастта си, както и тези с наднормено тегло.

Затова, ако сме на 40, 50 и нагоре и не тежим колкото когато сме били на 20 – спокойно! Това е напълно нормално, естествено и се приема за здравословно. Единственият адекватен критерий в случая е да се харесваме, независимо колко килограма показва кантарът.

Водата

Организмите на бебетата и малките деца са почти 80% вода, но с годините процентът й в тялото започва да намалява, заради което се появяват и някои неприятни симптоми като болки в ставите, липса на енергия, запек, наднормено тегло. Добре е да помним, че е изключително важно да пием вода, за да сме здрави, като препоръчителният дневен прием е 30 мл на 1 кг тегло.

Специфика, появяваща се с годините, е, че на някои хора вече НЕ им се пие толкова вода или пък се появяват други проблеми – с простата, задържане и т.н., заради които не искат да пият по 2 литра вода на ден. В такива случаи е добре да се научим да се хидратираме по малко по-различен начин, а именно с помощта на електролитна вода или гел-вода.

Движението

По темата за движението според възрастта първият важен аспект е тренировката с тежести, която в най-голяма степен поддържа костно-ставната система здрава. Тя е изключително важна, защото организмът е така създаден, че НЕ изпраща ценни вещества към системи, които не се използват. Затова, ако сме обездвижени, дори и да приемаме огромно количество колаген, калций и други ценни вещества, те няма да бъдат използвани там.
Извън тежестите има подходящи тренировки по възрасти, които са напълно логични. Например при по-младите те са по-интензивни, като високоинтервални тренировки и бягане. Докато от 35 г. нагоре е добре да се забави темпото и да се работи повече в посока разтягане (например с пилатес и йога) и ходене, за да не се стресира допълнително костно-ставната система.

Храносмилането и хормоналният баланс

Храносмилането отслабва драстично с годините, като кривата започва да пада стремглаво още между 20-ата и 30-ата година. До 40-годишна възраст то вече работи едва на 40-50% от това, което е било. Същото се случва и с хормоните, защото с напредването на възрастта всичко в организма се забавя и се синтезира в по-малки количества. Например организмът започва да произвежда все по-малко прогестерон, естроген, тестостерон, DHEA и др., затова и ние, жените, започваме да сваляме все по-трудно килограми, да ни липсва енергия, либидото ни да спада. Добрата новина е, че всички медицински изследвания по темата показ-ват, че корекциите в храненето и начинът на живот могат да повлияят положително на тези промени.

Храненето и набавянето на ценни вещества

Когато с напредването на възрастта процесите се забавят, е важно храненето да е все по-чисто и добро. Бих казала, че след 30-35+ доброто хранене означава да консумираме основно храни, богати на ценни вещества. Това са всички натурални храни като зеленчуци:  зеленолистни, кръстоцветни, кореноплодни, и плодове; качествени мазнини – авокадо, зехтин, ядки и семена, омега 3; протеини – риба, месо, ядки и семена, бобови; фибри, храни богати на пробиотици и т.н. Диетите, които отговарят на тези критерии, са Средиземноморска, палео, пескетарианство, кетогенна и подобни.

Казано по друг начин, ако на 20 години ни се е разминавало с консумирaнето на празни калории (храни, по презумпция бедни на ценни вещества, като бургери, торти и т.н.) и сме се чувствали добре, то на 40, 50, 60 и нагоре това няма как да се случи. Налага се да се храним с годините все по-добре и да полагаме все по-осъзнати грижи за себе си.