Как да не преяждаме по празниците…

Слоулайф: вдишваме и забравяме
декември 12, 2020
Естествени подсладители за здравословни сладкиши
декември 20, 2020
Покажи всички

Как да не преяждаме по празниците…

Коледните празници са за споделени мигове, почивка и веселие. Това не е моментът, в който искате да се ограничавате, а да се наслаждавате на всичко, което тези дни ви носят. Но тъкмо поради тази причина по Коледа вероятността от преяждане е много по-висока. Това може да развали хубавите ви дни, създавайки ви неудобството да се чувствате подути и да ви бъде тежко през цялото време. Затова споделяме пет лесни трика, с които можете да не се лишавате от празничните вкусотии, но и да пощадите стомаха и фигурата си.

1. Започнете още от готвенето. Приготвянето на храната е изключително важно за това дали тя ще бъде тежка, или не. Използвайте колкото можете по-малко мазнина. Наблягайте на зеленчуците и плодовете, независимо дали става дума за ястие, или сладкиш. По-добре да сложите вътре ябълки или фурми, отколкото бяла захар.

2. Заложете на гарнитури, особено ако става дума за месо, като се старайте те да бъдат максимално леки. Така, вместо да си слагате две порции месо, ще се нахраните с една порция, защото е вървяла с лека гарнитура.

3. Внесете малко ред в храненето. Например: недейте да се нахвърляте на всичко наведнъж. Започнете със салатите. В тях се съдържат фибри, които засищат и така ще изядете по-малки количества от основното. Когато минете и през него, едва ли ще имате място за прекаляване с десерта. Така не само ще ви бъде по-леко, но и ще приемате по-малко калории, без да сте пропуснали да опитате от всичко.

4. Откажете се от тежките сосове. Заложете на лек зехтинов дресинг и лимон. Понякога сосът към едно ястие се оказва по-тежък от самото него.

5. Водата е най-добрият ви приятел. Пийте вода, а не газирани напитки или сокове. Така ще намалите количеството захар, което приемате. А и приемът на повече вода също засища, което може да предотврати прекаляването с храната.