Йога през зимата

Шумът в офиса е вреден за сърцето
януари 5, 2018
Промоция Шумен Март 2018
Промоция – „Кралски Масаж“ – месец Март
март 8, 2018
Покажи всички

Йога през зимата

От гледна точка на аюрведата всеки сезон има преобладаваща доша (съчетание от пет елемента). През зимата се увеличава елементът вата (вятър) и се намалява пита (огън), затова толкова бързо измръзваме. Как да увеличим огъня в тялото си, да подобрим настроението си и да се заредим с енергия за целия ден? За това ще ни помогне йога практиката, убедена е Анна Данилова – сертифициран преподавател по айенгар йога на ниво Junior Intermediate 1, завършила 4-годишен курс за учители в Москва и специализирала в Института по айенгар йога в Пуна, Индия. Преподава в студиата „Мандала“ и „Амара“ / www.sattvica.bg

1. Вирабхадрасана

Разтворете ръцете и краката широко. Завъртете стъпалата, торса и таза вдясно. Вдигнете ръцете нагоре и се изтегляйте с длани към тавана. С издишване сгънете десния крак. Изтегляйте лявата пета към пода, запазете крака изправен, насочете опашката навътре. С лопатките повдигате гръдния кош към тавана. Останете в позата 30 секунди, след това направете същото в другата посока.

2. Васиштхасана

От изправено положение сложете дланите на постелка. Направете крачка назад. Ръцете и краката са изправени, тялото успоредно на пода – тази междинна асана се казва поза Планк. Обърнете дясното стъпало на външната страна, а лявото стъпало сложете отгоре. Вдигнете лявата ръка към тавана. Запазете краката изправени, а коленете стегнати. Насочете опашката към гърдите. Отблъсквайте с дясната длан пода, притискайте дясната лопатка плътно към ребрата. С лявата ръка се изтегляйте нагоре, като не позволявате на лявата част на гръдния кош да се смъква надолу. Останете в позата 30 секунди, след това повторете в другата посока.

3. Урдхва мукха шванасана

От поза Планк запазете ръцете изправени и с издишване отпуснете таза долу. Активно отблъсквайте с пръстите на краката пода, стегнете капачките на коленете, завъртете бедрата навътре, като насочвате опашката към гърдите. Отблъсквайте се с длани от пода, като в същото време разтваряте рамене назад, а с лопатките продължавайте да вдигате гръдния кош към тавана. Гледайте напред и нагоре. Останете в позата 30 секунди, след това се върнете в Планк. Повторете асаната 3 пъти.

4. Вдишване Уджайи

Легнете върху болстер. Затворете очи и отпуснете тялото в продължение на 5-10 минути. След това направете плавно дълбоко вдишване, което започва от долните ребра и завършва в областта на ключиците. По време на вдишването разширявайте гръдния кош встрани и нагоре. След това направете естествено неконтролирано издишване. След завършването на един цикъл вдишайте и издишайте естествено няколко пъти, за да се убедите, че всички мускули са отпуснати. Направете 5 цикъла на вдишване.

5. Суря мудра

Останете върху болстера. С палците на двете ръце хубаво притиснете безименните пръсти към дланите. Отпуснете цялото тяло и се концентрирайте върху дланите. Усетете топлината, която се разлива по цялото тяло. Останете в асаната от 5 до 10 минути.