Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си

Децата с високо IQ е по-вероятно да станат вегетарианци
май 13, 2019
Можем ли да отслабваме, без да гладуваме?
май 27, 2019
Покажи всички

Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си

Не че на човек му е нужна конкретна причина, за да се поглези с шоколад, но това сладко изкушение обикновено е изключвано от здравословните диети. Е, оказва се, че шоколадът всъщност е много полезен за здравето ни и можем да посягаме към него без гузна съвест. Британският диетолог Сейтана Купър от компанията AXA PPP Healthcare споделя пет големи ползи на шоколада, с които ни убеждава, че той трябва да бъде част балансираната диета.

Подобрява настроението

Започваме с най-всеизвестния факт за шоколада – той допринася за доброто настроение. Причината за това е, че той спомага за производството на серотонин в организма, който е естествен антидепресант за мозъка. Вкусът, мирисът и дори текстурата на шоколада ни карат да се чувстваме добре. Учените сравняват чувството, което шоколадът предизвиква, с влюбването.

Полезен е за сърцето

Приемът на шоколад може да намали кръвното налягане и риска от инсулт, като има и противовъзпалителен ефект. Сейтана твърди, че това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в него, които имат благоприятно влияние върху кръвоносните съдове.

Намалява холестерола

Какаото в шоколада понижава нивата на „лошия“ холестерол, повишавайки нивата на „добрия“ такъв.

Успокоява кашлицата

Да, шоколадът може и това. Дължи се на другата вълшебна съставка у него – теобромин, който потиска кашлицата и е по-ефективен от кодеина, който се използва като основна съставка в лекарствата срещу хронична кашлица.

Ускорява работата на мозъка

Химическото вещество епикатехин, което също се съдържа в какаото, следователно и в шоколада, спомага за подобряването на паметта и предотвратява загубата й.