Естествени подсладители за здравословни сладкиши

Как да не преяждаме по празниците…
декември 17, 2020
Тази Коледа яжте въглехидрати без гузна съвест
декември 22, 2020
Покажи всички

Естествени подсладители за здравословни сладкиши

В празничния месец много от нас се отдават на кулинарни занимания, приготвяйки апетитни сладкиши.

Коледните десерти са част от цялостното приповдигнато настроение и всички си позволяваме да хапнем поне малко захар.

Истината е обаче, че можем да приготвяме страхотни сладкиши, които не съдържат захар и са не просто вкусни, но и здравословни.

Захарта е продукт, който може да донесе добро настроение, но не притежава почти никакви здравословни ползи – в нея няма протеини, мазнини, витамини, а само бързи въглехидрати и висок гликемичен индекс. Прекаляването със захарта води до сериозни здравословни проблеми.

Хубавата новина е, че бялата захар може лесно да бъде заменена с еднакво сладки продукти, които не са така вредни. Представяме ви натуралните алтернативи на бялата захар.

Сироп от топинамбур

В различните страни топинамбурът има всевъзможни названия. В Европа го наричат „йерусалимски артишок“, а на изток му казват „китайски картоф“. В сиропа от този кореноплод има много полезни витамини и минерали, като C и витамини от група B. Вкусът на сиропа наподобява този на меда. В него се съдържат и пектини и органични киселини, които нормализират метаболизма.

Фурми

Фурмите са чудесна алтернатива на захарта и много сладкари ги използват за подсладител на здравословните си торти. Те са наситени с витамини, калий, магнезий и фосфор. Може да подслаждате с тях своите смутита или овесени каши, но трябва да имате предвид, че фурмите са доста калорични и също имат висок гликемичен индекс, така че не трябва да прекалявате.

Кленов сироп

Ето още един естествен подсладител, богат на минерали, микроелементи и витамини от група B. Кленовият сироп е много хранителен – той е доста калоричен, но и една лъжичка от него е достатъчна да подслади киселото ви мляко сутрин. Умерено количество от сиропа може и да придаде уникален вкус на празничните сладкиши.

Сироп от рожков

Този невероятен сироп има шоколадов вкус и е богат на минерали и витамини. Той е истинско спасение за онези, които имат захарни алергии.

С кой натурален продукт трябва да внимаваме повече?

Това е сиропът от агаве. Той често е включван в списъците на здравословните алтернативи на захарта, но диетолозите обръщат специално внимание на това, че в него се съдържа 90% фруктоза, която може да повлияе негативно на организма почти колкото бялата захар, ако се прекали.