Енджи Касабие и нейният бизнес метаболизъм

По колко трябва да ходим на ден, за да отслабнем
януари 26, 2021
Внимавайте как спите
февруари 2, 2021
Покажи всички

Енджи Касабие и нейният бизнес метаболизъм

Първите седем години от живота й минават в Бейрут, започва училище на 5. Завършва три класа в Американския колеж наведнъж, когато с родителите й се местят в София.

„Винаги съм искала всичко – пише в книгата си „Не на диетите“ (ИК Колибри) Енджи Касабие. – Или бързо, или никога. Или много, или нищо.“ Мечтае да стане актриса, но учи фармация, защото баща й я убеждава, че е важно работата й да й носи пари. Намира призвание в диетологията. Преподава като асистент в Катедрата по хигиена на храненето и диететика в Медицинската академия на бъдещи стоматолози, медици и фармацевти. Създава успешен бизнес, свързан със здравословния режим на хранене. Практикува в България, Ливан, Дубай, Кипър, Саудитска Арабия, Европа. И в крайна сметка работата й отново се оказва отчасти свързана с шоубизнеса.

Първата звезда, чието меню изготвя, след като се запознават на едно парти в Дубай, е Бритни Спиърс. В продължение на три месеца певицата спазва режима на Енджи, продължава да се съветва с нея и по време на турнето си, което следва. В звездния списък на знаменитости, за чиято перфектна линия Енджи дава съвети, изготвя и готви менюта, се нареждат Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Джейсън Стейтъм, Брус Уилис, Жан-Клод ван Дам, Долф Лундгрен и Чък Норис.

„Вероятно си мислите, че слабите момичета се раждат с перфектна фигура и никой не им говори за килограми – забелязва диетоложката. – Това е заблуда. Няма диета на света, която да не съм правила… Тогава си казах, че щом има хора, които ядат и не пълнеят, значи има начин да се яде от всичко и да се отслабва.“ Ако си представим метаболизма като огромна машина, въпросът е как да ускорим работата му. Това е постижимо с по-чести хранения с по-малки количества храна. Приятно е да се наслаждаваме на удоволствието от храната, а не да се оставим на лакомията.

10-те Божи заповеди на храненето

1 Психиката контролира цялото тяло. Главата, независимо че е най-малката част от него, дирижира абсолютно всичко. Ако ядем повече, значи или сме прекалено стресирани, или мислим много за работа, или ни притеснява нещо. Вместо да се тъпчем, излегнати пред телевизора, по-добре да отделим време за релакс, да послушаме музика, да почетем или просто да поговорим с приятели. Медитирайте по 20 минути на ден.  

2 Основен принцип е да пием много вода. При нормални условия за 24 часа губим 1,5 л вода с урината, 400 мл с дъха си и 150 мл с изпражненията. Това прави около 2 л на денонощие. Трябва да изпиваме минимум толкова или по 30–50 мл на килограм, за да запазим равновесието. С напредването на годините трябва да пием повече, за да запазваме баланса на течностите в организма.
Тоест: шише с вода на работното място е добро решение. Дръжте кана с вода в хладилника вкъщи. Или в студеното време си я стопляйте в електрическа кана, за да имате подръка. Не забравяйте да взимате бутилка с вода, когато излизате навън.

3 Да не пропускаме хранене. Пет малки хранения са естественият цикъл и дават старт на добрия метаболизъм. Например: ако не успеете да си направите сандвич за закуска, яжте шоколад. На втора закуска вземете плод, банан или ябълка. На обяд – 50 г ядки и чаша айрян или фреш. Нещо, което да ви засити и да даде нужното на организма. Триото фибри, протеини и мазнини, съдържащо се в ядките, активира насищането, което също ще ви спести някоя и друга калория през деня. Освен това те повишават метаболизма до 11 процента.

4 Добре е да наблегнем на обяда, за да не отрупаме масата на вечеря с огромни количества храна, която да погълнем, без да се усетим. Задължително е в менюто ви да има основно ядене и супа или салата. Супата да е пилешка, телешка, зеленчукова или гъбена, без застройки. Хлябът (пълнозърнест) е задължителен в менюто, особено през зимата. Добрата новина е, че именно тогава една-две чаши вино не биха навредили на организма ви, дори напротив. Най-малкото – ще ви стане по-топло.  На междинна закуска не яжте само плодове. Не пречи веднъж на ден да хапнете нещо сладко, шоколад или сушени плодове.

5 Хранете се навреме. Не допускайте стомахът ви да стърже от глад и да ви причернява. Винаги можете да имате подръка 50 г ядки или 100 г сушени кайсии, фурми или смокини. По-добре хапнете от тях, макар да са висококалорични, отколкото да си наваксате вечерта с огромно количество храна, поето наведнъж. И още нещо – по-полезно е да изядем един плод, отколкото да изпием фреш. А ако се налага да работите вкъщи, както напоследък, и хладилникът е по-близо или пък на ръка разстояние се оказва шкафът с пуканки, чипс, бисквитки и не можете да овладеете порива за похапване, заместете пакетираните храни с пресни моркови, зеле, ряпа, алабаш, краставици.