Война и мир с имунната ни система

Летни съвети за здраве
юли 28, 2019
Да походим
август 11, 2019
Покажи всички

Война и мир с имунната ни система

Д-р Рюдигер Далке е световноизвестен лекар психотерапевт с 40-годишна практика и над 60 книги за връзката между ум, съзнание и дух, преведени на 28 езика.
Най-известните от тях – „Болестта като път“ и „Болестта като език на душата“ – преобръщат представите и търсят отговор за причините за болестите първо във възгледите и емоциите на самия човек. Д-р Рюдигер Далке се е дипломирал по медицина в университета в Мюнхен, специализирал натуропатия и психотерапия и се е обучавал за реинкарниращ терапевт.Създател е на академия „Далке“ за психолози, повишаващи квалификацията си, която има филиали в Австрия, Словения и Германия, организира семинари по архетипна медицина, респираторна терапия, психотерапия, пост и медитация и води обучителни семинари за лекари в Германия, на които ги подготвя да откриват причините за постоянно повтарящите се симптоми на болестта, да тълкуват клиничните картини на болестите и да усвоят правилния терапевтичен подход. Част от неговия личен път към науката за здравето е фактът, че е баща на момиченце със Синдром на Даун.

ИК Кибеа издава новото за България заглавие на д-р Далке Peace Food – книга за здравословното хранене, храненето, което допринася за емоционалния, менталния и физическия баланс и хармония. В нея се коментират причините за автоимунните заболявания, остеопорозата, сърдечно-съдовите заболявания, предпоставките за рак, предимствата на веган храненето и постенето, терапията със слънце. Има рецепти за щастлив живот.

В края на август и началото на септември д-р Рюдигер Далке ще изнесе беседи във Варна, Бургас и София на тема Peace Food, тоест омиротворяващата храна (прев. авт.) и „Болестта като символ“. Ето какво сподели той за сп. EVA:

Д-р Далке, какво означава Peace Food и какво ви накара да напишете тази книга?

Peace Food, или миротворна, е храната, благодарение на която сключваме мир на първо място с имунната си система. За да постигнем вътрешен мир, трябва да престанем да се обременяваме с хормоните на страха и стреса, консумирайки месо на заклани животни. Това би бил и пътят, по който ще има мир между хората, защото всички ще имат достатъчно храна, което може да се постигне с отказ от животински продукти. Това ще означава и да сключим мир и между нас и околната среда, което ще ни позволи не само да живеем по-мирно, но и с достойнство.

Написах тази книга, защото като дипломиран лекар нямах друг избор, освен да открия това научно доказано знание. Доказано е, че ако искаме да сме здрави или да се излекуваме, най-добрият начин е да постим. Веганското хранене и постът са истинска революция по отношение на здравето. Надявам се да мога да обясня това по-задълбочено на предстоящите семинари в България, защото през последните 10 години Peace food се превърна в бестселър в много страни и имаме толкова много истории за излекувани хора само след промяната на начина на хранене и минаването от животински протеини на изцяло растителна храна.

В книгата ви пишете, че заобикалящата ни среда влияе върху нашите клетки в много по-голяма степен от гените ни. Какво имате предвид?

Енергийните полета, които ни заобикалят, имат много по-голямо значение от гените. Те се оформят под влиянието на психични и социални фактори, както и на храната и на околната среда. В днешно време епигенетиката, която е нова наука, потвърждава, че гените се „включват“ и „изключват“ под въздействие на душевните преживявания, на околната среда като например социалните условия, храната и климатичните влияния.

Дали храната, която ядем, трябва да е съобразена с възрастта ни? Тоест дали децата, тийнейджърите, младите и възрастните хора трябва да се хранят различно?

Количеството храна трябва да е свързано с количеството калории, които горим. По-скоро е свързано с активността ви, отколкото с възрастта. Ако седите само в офиса, движите си единствено пръстите и много рядко използвате мозъка си, ще имате нужда от по-малко калории, отколкото по-възрастен човек, който извършва физически труд на полето. Най-важното за храната е: 1 да бъде вкусна, 2 да е здравословна. Идеално, ако се комбинират и двете, както направихме ние в рецептите в кулинарната част на книгата Peace Food.

Колко вода трябва да пием според вас и какъв тип?

Най-добре би било да е от естествени извори, което означава да излиза на повърхността, без да минава през помпи и сондажни дейности. Препоръчвам по 2 литра на ден.

В книгата си говорите за огромното значение на слънцето за здравето ни. Моля, разкажете повече.

То помага на синтеза на витамин D, а активният витамин D има значение в много области и неговата хормонална функция става все по-очевидна. Това превръща кожата в ендокринен орган, който произвежда хормони. Научно доказано е, че калцитриолът (витамин D) влияе добре върху сърдечно-съдовата и имунната система. Достатъчно количество витамин D може да бъде превенция за рак. Достатъчно означава на всеки три дни да имате поне по час слънчеви бани. Рецепторите за витамин D съществуват почти във всеки орган.

Как ще коментирате разпространеното мнение, че хората трябва да ядат риба поне веднъж седмично, за да са здрави?

Всички риби са месоядни с голямо количество токсини в тях, защото се намират в самия край на хранителната верига. От една порция риба тон в организма ви постъпва повече живак, отколкото трябва да приемате за една година. Така че тази идея звучи доста неразумно от здравословна гледна точка. Можете да си набавите омега мазнини от водораслите, орехите и т.н. Да ядете риба, особено от океана, е много лоша идея. 93% от отравянето на организма ни се дължи на животинските протеини.

Защо следобедният сън е важен? И има ли значение на колко години сме, за да ни е необходимо да спим следобед?

Следобедната почивка, след като сме обядвали, намалява възможността за сърдечни удари с 50%. За децата е много важно да спят следобед, но още по-важно е за големите, защото ви снабдява с втора порция енергия в следобеда. Трета по-дълбока релаксация след работа ще ви зареди с трета порция енергия за вечерта.