Барт Пронк – 19 секунди в ледена вана

Карамфилът – ароматен антиоксидант
февруари 5, 2020
Февруари е, да минем на житна диета
февруари 12, 2020
Покажи всички

Барт Пронк – 19 секунди в ледена вана

Според Барт Пронк студът е път към затопляне на тялото, към укрепване на имунната система, към балансиране на хормоните, към по-добър сън и към производството на ендорфини, които естествено повишават настроението. Барт е холандец, инструктор по метода на популярния като Ледения човек или Повелителя на студа Вим Хоф, близък негов приятел, спътник в пътуванията от 2011 г. и партньор в неговата компания.

Гостува в България по повод появата на книгата „Това, което не ни убива“ на ИК „Кибеа“ и за да проведе обучение по метода. Срещам се с Барт, провокирана от интересния разказ в книгата и цялата истерия и легенди около регистриралия 21 рекорда на Гинес Вим Хоф.

Как се запозна със системата на Вим Хоф?

Винаги съм се интересувал как да работя за здравето си и да ставам по-добър човек. Минах много курсове за личностно развитие. Някой ме покани на тези на Вим Хоф. Бях изгледал всички негови видеа. Струваше ми се странен, но ми беше интересно как подготвя ума си, за да се справи с катеренето на планини в този студ. Изглеждаше ми като приключение. На уъркшопа разбрах, че е създал метод, който включва дихателни упражнения, навлизане в състояние на концентрация и излагане на студ. Направих дихателните упражнения, легнах в ледена вана и почувствах невероятно спокойствие и прилив на енергия и сила. Дадох си сметка, че този метод обединява и НЛП, и различни учения за това, как да живееш живота си, как да бъдеш позитивен, и е толкова прост, че само с известно количество въздух и студ започваш да се чувстваш жив.

Дали приливът на енергия не се дължи на вдигането на адреналина от студа?

Не само. Дихателните упражнения оказват положително влияние върху сърдечния ритъм, възстановяването на алкалното ниво на организма, успокояването на ума, хормоналния баланс и производството на ендорфини. Понижава се нивото на стрес, повишава се креативността, подобряват се спортните постижения и качеството на съня. Намаляват възпаленията, засилва се имунната система. С дишането навлизаш в състояние, подобно на медитация, дълбоко в себе си, все едно спиш, но си в съзнание. Това е подготовка за ледената баня. Когато влезеш в нея, забравяш за вчера, за утре. Съществува само сега. Тя е огромна тренировка по търпение и концентрация, но когато ги проявиш, изследваш своето собствено тяло и  ставаш негов господар.

Влизането в ледена вана ми се струва доста стресово!

Почти да. Но изгражда умения да се справяш в ситуации на стрес – например когато шефът ти крещи или се караш с партньора си, или си в трафик. Животът ни е абсолютно неестествен. Заобиколени сме от телефони, изисквания от всички страни, шум от социални медии, нетфликс. Не общуваме помежду си. Но всеки е капитан на собствения си кораб и сам решава дали да остане в стреса, или да е спокоен. А това може да се овладее само с дишане. С дишането можем да излезем от екшъна и да включим режим на почивка и възстановяване. Тялото и умът са много свързани. Когато умът е спокоен, и тялото е спокойно. Успокоява се и възприятието ни за всичко наоколо. Вим е подложен на изследвания в Холандия, които доказват, че с неговата система на дишане нервната система се повлиява на ниво атом.

Какво представлява това дишане?

Лягаш или сядаш на стабилно място. Затваряш очи и започваш да вдишваш и издишваш дълбоко, без значение дали през носа или устата. Правиш го 30 или 40 пъти, за около две минути. След последното издишане изпразваш въздуха от дробовете си и задържаш. Когато го задържиш, умът ти се успокоява. В началото можеш да усетиш мравучкане по ръцете си, по тялото. Вдишваш, когато усетиш, че е наложително, и задържаш 10–15 секунди. Правиш този цикъл четири пъти.

Това ли е всичко?

Системата на Вим Хоф се базира на три стълба – дихателни упражнения, концентрация на ума и излагане на студ. Според мен цялата мощ идва повече от ума, отколкото от студа и дихателните упражнения. Човешкият мозък не е изследван достатъчно.

Как тази система промени живота ти?

Последните години не бях щастлив във връзката си, моята приятелка – също. Не само че не се чувствах добре, но и се бях оставил на течението. Бях загубил връзка с мъжествеността си. Не избирах за себе си, както казва Вим, да бъда силен, щастлив и здрав. А когато се запознах с неговия метод, отидох сред природата, срещнах много „луди“ хора, започнах да тренирам. Решихме да направим 10-седмичен курс онлайн. Отидохме в Полша и снимахме курса за пет дни. Ходихме в ледена река, катерихме планина само по шорти на минус 20 градуса. И се почувствах суперсилен. Бях и режисьор, и участник. Срещахме навлечени с дрехи хора, а те се снимаха с нас. На върха на планината Вим каза: „Ей, хайде да изкачим Килиманджаро следващата година!“ Помислих, че е луд. На следващата година се оказах с още 26 човека на Килиманджаро. Сред тях имаше такива с МС, с рак, с какви ли не болести, един беше на 65 години. Направихме изкачването за 48 часа, по шорти. За обикновените хора то продължава от пет до седем дни, защото височината е почти шест километра и въздухът нависоко е разреден.